Afkoppelen Regenwater (nieuw)


Laatste Nieuws

Datum: 30 januari 2020 (de Brug Wim Poels)

AfkoppelenGaatDoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Datum: 30 januari 2020 (de Brug Wim Poels)

AfkoppelingsSubsidie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Datum: 21 december 2019 (Brabants Dagblad Domien van der Meijden)

Niet zomaar 100.000 euro op bankrekening zetten van Met elkaar voor Mekaar voor afkoppelen regenwater

SINT-MICHIELSGESTEL – Het burgerinitiatief Met elkaar voor Mekaar krijgt niet zomaar een ton op de rekening bijgeschreven om het project van regenwater afkoppelen bij 300 huizen uit te voeren. D66 en CDA willen dat de gemeente Sint-Michielsgestel de regie houdt op dit waterproject.

De politieke partijen in Sint-Michielsgestel zijn weliswaar enthousiast over het burgerinitiatief Met elkaar voor Mekaar om in de hele gemeente bij ongeveer 300 woningen regenpijpen in achtertuinen door te zagen en zo schoon regenwater uit het riool te houden.

Gemeente moet regie houden

Ook hebben ze geen probleem met het feit dat daarvoor 500 euro per woning wordt ingezet vanuit een speciaal gemeentepotje. ,,Maar ik vind wel dat de gemeente uiteindelijk de regie moet hebben op die plannen en Voor elkaar met Elkaar niet zomaar een ton moet geven”, zegt Roel Bouwman van D66.

Klimaat­plan­nen zijn prima, maar dat moet je niet bij een partij neerleggen
Roel Bouwman, D66

,,Klimaatplannen zijn prima. En ik lees in het nieuwe rioleringsplan van de gemeente dat er ook meer peilbuizen komen. Ook goed. Dan kun je de grondwaterstand in de gemeente beter meten. Dat geeft goede inzichten. Maar wij willen ook dat particulieren, die niet met een gezamenlijk plan van Voor elkaar met Elkaar mee willen doen, ook zelf wat kunnen ondernemen met die 500 euro. Je moet het niet bij één partij laten om regenwater af te koppelen.”

Ook CDA heeft mitsen en maren

Ook CDA vindt dat Met elkaar voor Mekaar niet een carte blanche moet krijgen. Kirk den Otter: ,,De gemeente moet wél de regie houden. Als huishoudens zelf wat willen, moet dat onder allerlei afgesproken voorwaarden kunnen.”

Er komen nog heldere afspraken op papier te staan
Bart van de Hulsbeek, Wethouder Sint-Michielsgestel

Wethouder Bart van de Hulsbeek (VVD) kan de mitsen en maren van CDA en D66 alleen maar onderschrijven. ,,Natuurlijk geven we Met elkaar voor Mekaar niet zomaar een ton in handen. Er komen duidelijke voorwaarden op papier staan. En we hanteren het principe 500 euro per woning. Dat staat vast. De rest wordt nog verder uitgewerkt met duidelijke voorwaarden. Toch zijn we heel blij dat dit burgerinitiatief hiermee aan de slag gaat.”

Reacties op rioolrecht

Bij de behandeling van het rioolplan voor de komende jaren, bracht de gemeenteraad ook het tarief voor het rioolrecht ter sprake. Dat bedrag staat nu op 162 euro tot 2024. Daarna komt er een verhoging van dat tarief. Indachtig het hele hoge afvalstoffentarief van volgend jaar dat negentig euro omhoog gaat, ontlokte dat rioolrecht dat een paar jaar hetzelfde blijft enkele politieke reacties. Hans Deckers (PPA): ,,Waarom schroef je dat tarief niet elke jaar een klein beetje op, zodat je in 2025 niet ineens meer hoeft te vragen.”

Samenhang bij rioolplannen

Deckers vindt ook dat Gestel met haar rioolplannen in de toekomst veel meer zaken aan het vernieuwen van het riool moet koppelen. ,,Laat werk aan onze infrastructuur samenvallen.” Die gedachte heeft wethouder Bart van de Hulsbeek al goed tussen de oren zitten. ,,Dat doen we nu in Middelrode al. We pakken met het riool daar meteen de weg aan, combineren dat met een 30-kilometer-inrichting en denken meteen na over bomen en andere zaken.”


 

Datum: 18 december 2019 (Brabants Dagblad Domien van der Meijden)

Schoon regenwater voortaan in de achtertuin laten lopen: in Gestel wordt daar aan gewerkt

SINT-MICHIELSGESTEL – Met elkaar voor Mekaar kreeg eerder al honderden gezinnen in de gemeente Sint-Michielsgestel in beweging om spouwmuren te isoleren en zonnepanelen aan te schaffen. Nu gaat het burgerinitiatief daken afkoppelen van het riool.

Flink fonds van 100.000 euro ter ondersteuning

Om dit project handen en voeten te geven heeft Met elkaar voor Mekaar een waterteam samengesteld met deskundigen als Francis van Zandbrink, Mirja Kits, Peter van den Heuvel, Tobias Renner, Harold Soffner en René van der Burgt. ,,We werken nu de plannen verder uit, zodat we in het voorjaar van 2020 aan de slag kunnen met voorlichting en acties.”

,,De gemeente Sint-Michielsgestel is bereid een fonds van 100.000 euro in te zetten. Als wij het voor elkaar krijgen om ons doel te halen, dat is 300 woningen afkoppelen van het riool, dan scheelt dat immers flinke investeringen die Gestel moet doen voor extra capaciteit bij rioolplannen”, vertelt René van der Burgt van Met elkaar voor Mekaar.

Al 2110 zonnepanelen op daken gelegd

Infiltratiekratten kun je ondergronds bouwen. Daarin wordt regenwater opgevangen. © Domien van der Meijden

Infiltratiekratten kun je ondergronds bouwen. Daarin wordt regenwater opgevangen. © Domien van der Meijden

Al 2110 zonnepanelen gelegd in Sint-Michielsgestel. © ANP

Al 2110 zonnepanelen gelegd in Sint-Michielsgestel. © ANP

Het is volgens Van der Burgt wel essentieel dat er dit keer een ‘persoonlijke subsidie’ aan de plannen ten grondslag ligt. ,,Een paar jaar terug hebben we de actie met zonnepanelen gedaan. Daar hebben 144 gezinnen aan deelgenomen. Ze legden samen 2110 panelen op hun daken en dat levert nu 470.000 kilowatt-uur per jaar op. Een slordige investering van ongeveer een miljoen euro. Maar dat levert die gezinnen ook flinke besparingen op.”

Dat deed Met elkaar voor Mekaar ook met de actie rond spouwmuurisolatie. ,,In 2017 deden 279 huishoudens mee, een jaar later nog eens 139. Samen hebben ze 36.000 vierkante meter spouwmuren laten isoleren. Dat scheelt hen samen 324.000 kubieke meter gas stoken per jaar. Een slordige 575 ton CO2-uitstoot minder. Maar ook in dit geval heeft elk huishouden daar financieel voordeel bij. Bij onze waterplannen zijn geen besparingen te halen, dus moet je mensen overtuigen van ‘een goede daad doen’ voor de natuur en zichzelf. Daarom hebben we bij deze actie wel wat subsidiepotjes nodig.”

Er zouden meer peilbuizen moeten komen om de grondwaterstand in de gaten te houden. © Willem De Volder

Er zouden meer peilbuizen moeten komen om de grondwaterstand in de gaten te houden. © Willem De Volder

De actie met schoon regenwater afkoppelen van het riool bestaat straks uit maatwerk per woning. ,,We koppelen in principe de achterzijden van woningen af en hier en daar ook de zijkanten. De voorzijden van de woningen blijven op het riool lozen. Het betekent bij het ene huis wat stenen uit de tuin en groen erin waar je water kunt bergen uit de ‘afgezaagde’ regenpijp. Soms komt er een mini-wadi of klein vijvertje om water in te bergen. Soms is een regenton wellicht al voldoende. In andere gevallen, met grotere daken, zijn misschien infiltratiekratjes in de bodem nodig.”

Van der Burgt wil met het waterteam nauwe samenwerking met de twee waterschappen Aa en Maas en De Dommel die allebei in de gemeente actief zijn. ,,We willen natuurlijk weten op welke plekken het afkoppelen goed is voor de natuur en waar het heel slecht uitkomt vanwege bijvoorbeeld te hoge grondwaterstand in de wijk. Zij willen ook meer peilbuizen plaatsen om de grondwaterstand beter in de gaten te houden. Dat kan mooi samenvallen.”

 

Lokale hoveniers inzetten bij afkoppelen regenwater

Maar ook met Streekfonds Het Groene Woud wil het waterteam samenwerken. ,,Zij lopen warm voor zulke natuuracties en kennen soms plansubsidies toe. We benaderen, als straks de plannen concreter zijn, een aantal hoveniers en groenbedrijven die zulke klussen kunnen doen in Middelrode, Berlicum, Den Dungen, Gestel en Gemonde. Zo willen we zoveel mogelijke lokale bedrijven lokaal inzetten voor het werk.”

Doel is voorlopig 300 woningen afkoppelen

Uiteindelijk wil Met elkaar voor Mekaar 300 woningen afkoppelen. ,,Dan lever je al een mooie bijdrage aan het voorkomen van verdroging in hete zomermaanden. Maar ook kun je zo beter wateroverlast en ondergelopen straten voorkomen bij hoosbuien. Immers hou je schoon regenwater uit het riool dat je anders opvangt. En het zal zeker ook voor de biodiversiteit gevolgen hebben als we een flink aantal daken afkoppelen.”


Datum: December 2019

Het waterteam van MevM is gestart met een nieuwe actie: Afkoppelen van Regenwater.

We zoeken mensen die mee willen helpen, bijvoorbeeld als waterambassadeur.
Meer informatie volgt zo snel mogelijk.
Maar u kunt nu al contact met het waterteam opnemen of je interesse kenbaar maken via Waterteam.MevM@gmail.com