Energie


energiecafe

Energie Café

De presentatie zoals deze gepresenteerd is op de info avonden is te downloaden door op onderstaande link te klikken.

Presentatie EnergieCafe

 

 

 

 


 

Handige websites:

Brabant Woont Slim

101 tips om energie te besparen

Milieu Centraal

ikwilgasvrij.nl (Urgenda)

Subsidie

Maatregelen

En natuurlijk onze website Met elkaar voor Mekaar


(Sluip) Verbruikers opsporen met energie meters:

Energy Master Profi-2 Voltcraft SEM6000 Hillar
De Energy Master Profi-2 De Voltcraft SEM6000SE De Hillar
– zeer nauwkeurig (ook bij laag verbruik)
– uitgebreid
– via bluetooth te koppelen
– gegevensexport mogelijk
– goedkoper
– groot display
– goedkoper
– duurder – geen display – handleiding niet erg duidelijk
link link link

 


Domien van der Meijden 18-01-23, 10:55 Laatste update: 18-01-23, 10:56

Lokale experts geven tips en trucs over energie besparen: ‘Die oude vriezer, weg ermee!’

BERLICUM/SINT-MICHIELSGESTEL – Honderden euro’s per jaar kunnen Gestelaren besparen op hun energiekosten. Tenminste, als ze luisteren naar de tips die vier lokale experts geven tijdens het eerste Energiecafé. Over ledlampen, sluimerstand en stokoude vriezers

Bjinse Veenstra, Peter van den Heuvel, Ad Bruynel en René van der Burgt. Laat deze vier mannen maar een avondje bomen over energie en vooral over hoe je er veel op kunt besparen. Daar weten zij wel raad mee. Deze week hielden de vier namens het burgerinitiatief Met elkaar voor Mekaar de eerste twee Energiecafés. Een in Berlicum en een in Gestel.

Dat scheelt flink

Bjinse Veenstra: ,,Dertig procent van de energie verlies je door het dak, 25 procent via de muren, 13 procent via de ramen, zeven procent via de vloeren, 20 procent via verversen van de lucht en 5 procent via koudebruggen (verbindingen tussen muren en vloeren). Daar valt met allerlei manieren van isoleren veel winst te halen.”

Omdat de energieprijzen schommelen, neemt Met elkaar voor Mekaar bij een gemiddeld huis de volgende prijzen als rekenvoorbeeld: vijftig cent voor een kilowattuur stroom en twee euro voor een kuub gas. ,,Neem het isoleren van de zolder (schuine dak)”, vult René van der Burgt aan. ,,In het voorbeeld van het door ons gekozen huis kost dat ongeveer 4000 euro. Met een gasprijs van twee euro per kuub, kun je dan uitkomen op een besparing van 550 euro per jaar. Dat is een flinke slok op een borrel.”

Spouwmuren aanpakken lijkt nog lucratiever om te besparen, zo rekent Van der Burgt voor: ,,In ons voorbeeld kost het isoleren van spouwmuren ongeveer 800 euro. De jaarlijkse besparing is hier al snel 220 euro per jaar. Als je buren mee willen doen met isoleren, doe het dan samen. Anders moet je tussen de eigen muur en die van de buren borstels laten zetten, zodat de isolatie op zijn plek blijft zitten. Dat kost wat meer.”

Bij laten spuiten

Ad Bruynel sprak uit eigen ervaring over spouwmuren aanpakken. ,,Ik heb dat vele jaren geleden laten doen in mijn heel oude woning. Destijds was de techniek nog niet zo best. Dat isolatiespul zakte steeds verder in. Dus heb ik later nog eens bij moeten laten spuiten, en nog een keer én nog een keer. Daar was ik mooi klaar mee. Maar de huidige isolatie blijft veel beter zitten en ‘klinkt’ niet in.”

De vloer van je huis isoleren kan op twee manieren. ,,Als er een kruipruimte is kan het aan de onderkant van de betonnen vloer. Maar als de zandige bodem onder je huis niet vochtig is, kan het ook op de grond. Beide manieren zijn mogelijk. Gemiddeld ben je daar rond de 1400 euro voor kwijt. Terwijl je daarmee jaarlijks 170 euro aan energie kunt besparen.”

Goedkoper isoleren dan met rolluiken kun je niet krijgen

Met nieuw glas in je ramen zetten loopt de teller niet zo snel terug, is de overtuiging van Met elkaar voor Mekaar. ,,Met HR ++ glas moet je best veel investeren. Denk gemiddeld aan 3100 euro bij een tussenwoning. En dat levert ongeveer 250 euro per jaar op aan besparen. Als je rolluiken hebt, gebruik die dan. Goedkoper en beter isoleren dan met rolluiken kun je het niet krijgen.”

Zonnepanelen laten plaatsen is nog steeds goed voor je portemonnee. ,,Ik neem als voorbeeld vijftien panelen. Dat kost ongeveer 7000 euro. Dat levert gemiddeld 5500 kilowattuur op. Met een prijs van twee kwartjes per kilowattuur is dat al snel 2700 euro op jaarbasis terugverdienen. Salderen is de aftreksom van hoeveel stroom je opwekt, min de stroom die je verbruikt. Dat salderen zal nog wel enkele jaren doorgaan. Dus heeft het nut hierin te investeren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het eerste Energiecafé in Gestel. © Jan Zandee

Oude vriezer: weg ermee!

Dan het klein bier, wat geen klein bier is. Bjinse Veenstra: ,,Heb je nog uit een erfenis van oma of opa een diepvriezer en koelkast gekregen die je in de schuur hebt staan? Die krengen zijn vaak al tien jaar of veel ouder en slurpen energie. Doe ze vandaag nog naar de milieustraat en koop nieuwe. Een setje van een hele oude vriezer en koelkast kost al snel duizend euro per jaar aan energie. Niet doen dus.”

Sluimeren kost weinig geld

Apparaten in de sluimerstand? ,,Het is een fabeltje om te denken dat dat veel energie kost. Sluimerstand kost maar een paar euro per jaar. Daar win je de oorlog niet mee. Wel weer met het vervangen van die oudere spaarlampen, die grote bollen zal ik maar zeggen. Als je daar nieuwe ledlampen voor koopt helpt dat echt minder elektra te gebruiken. Vooral op plekken buiten, waar die lampen vaak de hele nacht branden.”

Maandag 23 januari vindt het Energiecafé plaats in de Moerkoal in Middelrode, op 31 januari in de Litserborg in Den Dungen. Alle bijeenkomsten beginnen om 19.45 uur.

Met elkaar voor Mekaar

Het burgerinitiatief Met elkaar voor Mekaar is al enkele jaren actief op het vlak van duurzaamheid, energie en milieu. Met een speciale actie – met hulp van deze organisatie – zijn er in Sint-Michielsgestel al 144 woningen voorzien van zonnepanelen. Die leveren samen 470.000 kilowattuur aan stroom op. En een reductie van 330 ton CO2.

Ook heeft Met elkaar voor Mekaar geholpen bij het opzetten van isolatieplannen voor woningen. Inmiddels zijn 418 woningen van spouwmuurisolatie voorzien. Samen goed voor 36.000 vierkante meter geïsoleerde muren. Bij die spouwmuurisolatie is tevens samengewerkt met Natuurgroep Gestel. Daardoor zijn bij de geïsoleerde woningen 117 nestkasten aangebracht. Voor onder meer vleermuizen, spreeuwen, zwaluwen en mussen.

Sedumzaken

Het afkoppelen van regenwater heet Met elkaar voor Mekaar ook op zich genomen. Per woning is er duizend euro subsidie beschikbaar om regenwater af te koppelen van het riool. Inmiddels zijn 87 woningen afgekoppeld. Daarnaast is Met elkaar voor Mekaar nu begonnen met kleine groepen bewoners helpen die groene daken willen: sedumdaken.

EnergieCafe_Foto_BD

Het eerste Energiecafé in Gestel. © Jan Zandee

 


Domien van der Meijden  Laatste update: 11-01-23, 09:25

Grip krijgen op de energierekening: Gestels Energiecafé helpt daarbij

SINT-MICHIELSGESTEL – Het burgerinitiatief Met elkaar voor Mekaar in Sint-Michielsgestel houdt de komende weken in alle vijf de kernen van Sint-Michielsgestel een Energiecafé. Daar kunnen belangstellenden van alles te weten komen over hoe ze hun energierekening lager kunnen krijgen.


Energie-Café:

Grip op uw energierekening.

MevM_Energiecafe

Sint-Michielsgestel:  Met elkaar voor Mekaar’s Energieteam start met een Energie-Café. Hoe krijg je grip op je energierekening? Hoe kun je energie besparen? Dat zijn de vragen die we proberen te beantwoorden. Heb je ook vragen of wil je meer duidelijkheid kom dan vooral naar een van de vijf info-avonden! De eerste bijeenkomst is op maandag 16 januari in Den Durpsherd in Berlicum, maar ook in een van de andere kernen ben je natuurlijk van harte welkom.

 

Zoals bij eerdere succesvolle acties voor zonnepanelen, spouwmuurisolatie, regenwater afkoppelen en groene daken, wordt ook nu weer informatie gedeeld door medebewoners die zich verdiept hebben in deze materie. De huidige tijd met ‘uit de pan vliegende’ energieprijzen schudt ons allemaal ruw wakker. Wat moeten of kunnen we hiermee? Zijn er op technisch- en of financieel gebied mogelijkheden om hier iets aan te doen? En waar moet je dan in hemelsnaam beginnen?

Het energieteam deelt haar ervaringen met energie-besparen en vertelt waar je op kunt letten bij het vergelijken van je energieverbruik én energiekosten. Besparen op energie is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Hoe pak je dit aan, wat zegt een “gemiddeld” gebruik eigenlijk over jouw situatie en wat kun je daarmee? We leggen de focus op je woning, en geven uitleg over wat er mogelijk is om meer grip op je energie rekening te krijgen.

 

Heb je zelf vragen of wil je weten wat er zoal omgaat in de wereld van woning verduurzaming, bijbehorende kosten en/of subsidies, kom dan luisteren. Maar ook als je nog twijfelt over bepaalde maatregelen, of dat je zelf wel iets kan doen? Het Energieteam vertelt je er graag meer over op een van de vijf Energie-Café bijeenkomsten in januari 2023.

 

Wij ontmoeten je graag in een van onze vijf Energie Cafés (inloop va 19:45):

Maandag          16 januari    D’n Durpsherd, Berlicum

Dinsdag            17 januari    De Meander, Sint-Michielsgestel

Woensdag       18 januari    Café-Zaal de Schuif, Gemonde

Maandag          23 januari    De Moerkoal, Middelrode

Dinsdag            31 januari    De Litserborg, Den Dungen

Voor meer informatie: www.metelkaarvoormekaar.nl

MevM Energieteam;
Ad Bruynel, Bjinse Veenstra, Peter van den Heuvel, Rene van der Burgt