Groene daken in onze gemeente – Nieuw


Met elkaar voor Mekaar rolt project Groene Daken verder uit

Na de succesvolle afronding van het eerste groene daken project in wijk Hazenakkers in Sint-Michielsgestel start Met elkaar voor Mekeaar nu een vervolgtraject gemeentebreed.

In deze bijlage kunt u meer lezen wat het project inhoudt en hoe u zich kunt aanmelden.

Klik hier.

 

 

 

 ‘Groene daken Hazenakkers’ in Sint Michielsgestel succesvol afgerond

Dat het klimaat verandert met als gevolg grotere weersextremen zoals hoosbuien, maar ook periodes van droogte merken we aan de dag. De biodiversiteit in Nederland is de afgelopen decennia al enorm afgenomen. Het grote aandeel bebouwd gebied in Nederland (zo’n 15%) draagt bij aan deze problematiek.

Deze problemen worden niet zomaar opgelost door 10 bewoners van de wijk Hazenakkers in Sint Michielsgestel. Toch slaan ze, met hulp van Met-elkaar-voor-Mekaar de handen ineen om hun steentje bij te dragen aan een meer klimaatbestendig watersysteem en een grotere biodiversiteit.

grasdak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat hebben ze gedaan?

De bewoners hebben een groen dak op hun daken van garages, aanbouw en schuurtjes gerealiseerd. In totaal wordt hiermee bijna 300 m2 plat dak vergroend. Met de groene daken zorgen ze voor meer groen in de wijk, versterken ze de biodiversiteit, wordt regenwater opgevangen en vertraagd afgevoerd, verduurzamen ze hun woningen en dragen ze bij aan een gezondere leefomgeving in de wijk. Op basis van onderzoek, o.a. door de TUDelft, is berekend dat we zo bijna 100.000 liter water per jaar minder naar het riool afvoeren en Ozon, Fijnstof,  Stikstofoxiden en Zwaveldioxide afvangen. Naast deze ‘inhoudelijke’ meerwaarde van het initiatief, leren bewoners elkaar via dit initiatief beter kennen en draagt het bij aan de goede sfeer in  de wijk.

 Met Elkaar Voor Mekaar hielp mee om voor deze inwoners hun initiatief rond te krijgen.

Ook is bij drie partijen subsidie gevraagd: De gemeente Sint-Michielsgestel en Waterschap de Dommel heeft ook daadwerkelijk subsidie verstrekt.

In oktober 2022 is de realisatie van de Groene Daken uitgevoerd.

 

Logo-regenwater-nuenlater - klein