Vraag en Antwoord


Even voorstellen… wie organiseert deze actie ‘Regenwater voor nu en later’?

Het burgerinitiatief Met Elkaar voor Mekaar (MEvM). We zijn een groep vrijwilligers uit Sint Michielsgestel, die deze actie organiseren. Eerder hebben we al acties opgezet vóór en dóór burgers, bijvoorbeeld een collectieve inkoop van zonnepanelen of een spouwmuurisolatieactie. Dit doen we zeker niet alleen. We werken samen met de gemeente en de waterschappen en zij ondersteunen deze actie ook financieel, naast andere organisaties zoals het Groene Woud.

Waarom deze Vragen & Antwoorden?

In de afgelopen maanden hebben zich al ruim 180 inwoners aangemeld om mee te doen en hebben we ook twee digitale inwonersavonden georganiseerd. Vaak komen dezelfde vragen langs, die we hier op een rij zetten. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons via waterteam.mevm@gmail.com.

Waarom deze actie ‘Regenwater voor nu en later’?

Door de klimaatverandering krijgen we helaas steeds vaker te maken met extreem weer. Periodes van droogte in het voorjaar en de zomer wisselen af met extreme stortbuien. In de droge zomers verdrogen onze tuinen en door de stortbuien wordt het bestaande rioolstelsel zwaar belast waardoor het risico van wateroverlast en water op straat toeneemt. Zowel droge zomers als stortbuien hebben we afgelopen jaren keer om keer meegemaakt in Brabant. Laten we het heft in eigen handen nemen om daar iets aan te doen.

Wat helpt opvangen van regenwater in mijn eigen tuin?

Het regenwater dat in jouw eigen tuin in de bodem mag wegzakken, zorgt voor een aanvulling van het grondwater en zo wordt verdroging van de bodem en de tuinen tegen gegaan. Als iedereen het regenwater op eigen perceel houdt wordt het rioolstelsel ontlast en is de kans op wateroverlast kleiner.

Wie kan aan de actie meedoen?

In principe alle inwoners van Sint-Michielsgestel waar de regenwaterafvoer aangesloten is op het vuilwaterriool. Wel zijn er een paar uitzonderingen – zie volgende vraag – maar het overgrote deel van alle inwoners van Sint-Michielsgestel kan deelnemen. Met de actie mogen overigens alleen afkoppelen van de zij- en achterkant van de woning subsidiëren. Zodra de gemeente aan de slag gaat met de riolering in de straat dan zal de gemeente de voorzijde van uw woning afkoppelen.

Wat zijn die uitzonderingen waar je niet mee mag doen?

Dat zijn er drie: Een, op sommige lokaties is het regenwater al afgekoppeld. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe woonwijken altijd aangelegd met een zogenaamd gescheiden rioolstelsel. Regenpijpen wateren dan af naar een regenwaterriool of een wadi (laag gelegen grasveld). Twee, in het buitengebied wordt met druk-riool het regenwater al op eigen perceel vastgehouden of natuurlijk afgewaterd naar sloten. Drie, je hebt een woning waar de grondwaterstanden te hoog zijn en het water van het dak niet goed kan wegzakken in de bodem, dan krijgen jij of je buren wateroverlast. De gemeente heeft in kaart gebracht waar dat het geval is.

Geldt de actie alleen voor eigenaren of ook voor huurders?

Ook voor huurders, wel moet de verhuurder instemmen. De woningcorporaties WoonMeij,

Brabant-wonen en Joost (voorheen Kleine Meierij en St Joseph) hebben al aangegeven, bij een aanvraag door de huurder, hierop positief in te gaan en waarschijnlijk toestemming te geven.

OK, maar hoe doe je dat eigenlijk – afkoppelen en het regenwater in de tuin opvangen?

Er zijn heel veel verschillende en beproefde manieren om regenwater in je eigen tuin op te vangen, bijvoorbeeld door middel van een regenton of groen dak en overloop naar je tuin, een grindbed, een mini-wadi of via zogenaamde infiltratiekratten. Het is wel verstandig om van te voren even goed na te denken op welke plek, hoeveel ruimte of welke infiltratievoorziening er nodig is om het water op te vangen. Want, je wilt in ieder geval twee dingen voorkomen: een, je wilt geen wateroverlast bij jezelf of je buren veroorzaken en twee, het riool moet goed belucht en ontlucht blijven!

Hoe kan de actie van MEvM mij helpen bij het afkoppelen?

We proberen je op twee manieren te ontzorgen: met vakkennis en met subsidie. Wat de vakkennis betreft, brengen we iedereen in contact met een ervaren, plaatselijke hovenier die vrijblijvend en gratis advies geeft en een offerte opstelt. Wat de subsidie betreft, stelt de gemeente 500 euro per woning beschikbaar en de waterschappen verdubbelen dat bedrag. In totaal zijn maximaal dus 1.000 euro per woning beschikbaar aan subsidie.

Hoe kom ik in contact met een ervaren hovenier?

Meld je aan via de website van MEvM www.metelkaarvoormekaar.nl en we brengen je in contact. Op de website vind je het overzicht van de plaatselijke hoveniers, geef eventueel je voorkeur aan.

Die subsidie dan – wat zijn daarvan de voorwaarden?

Er zijn een drietal technische voorwaarden: een, je moet tenminste 20 vierkante meter afkoppelen. twee, je moet een stortbui van 60 mm per etmaal kunnen opvangen en drie, je riool moet uiteraard nog goed blijven werken. De hoveniers die langskomen kennen deze eisen en kunnen vrijblijvend een maatwerkofferte maken. Daarnaast is er de voorwaarde om na afloop foto’s te maken van de werkzaamheden voor verantwoording.

Wat wordt vergoed?

Betaling van daadwerkelijk bestede kosten (factuur). Verantwoording achteraf bestaat uit foto’s dat het werk is uitgevoerd.

Nog een keer op een rij – hoe kan ik subsidie aanvragen en ontvangen?

Dat hebben we samengevat in een eenvoudig stappenplan. De bewijslast zijn foto’s van de uitgevoerde werkzaamheden.

Ik heb twee rechterhanden! Moet ik dan een hovenier inschakelen voor subsidie?

Nee,  je kunt de werkzaamheden ook als Doe-het-zelver uitvoeren. Dan worden het bezoek/advies van de hovenier, materiaalkosten en, in redelijke omvang, je werkuren (10€/u) vergoed.

Kan ik ook direct bij de gemeente terecht voor de actie?

Je kunt je ook altijd bij de gemeente direct terecht https://www.sint-michielsgestel.nl/duurzaam-sint-michielsgestel/wat-kan-ik-doen-als-inwoner/afkoppelen-regenwater Maximale subsidie is dan wel ‘slechts’ 500 euro.

Tot slot… en voor de goede orde: De subsidie van gemeente en waterschappen wend je zelf aan voor het afkoppelen van jouw tuin! Het inwonersinitiatief MevM draait op vrijwilligers en zonder kostenvergoeding. Je bent van harte uitgenodigd om mee te doen met ons!